Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Érard – Piano ylitse muiden

  • Louhisali, Espoon kulttuurikeskus Kulttuuriaukio 2 Espoo (kartta)

Tiina Karakorpi, piano
Piotr Pawlak, piano
Irina Zahharenkova, piano
Terhi Paldanius, viulu
Petja Kainulainen, sello

Érard oli yksi 1800-luvun alun uraauurtavia soitinvalmistajia ja ateljén kehittelemät nerokkaat mekaaniset uutuudet tekivät heidän flyygeleistään virtuoosien suosikin. Suomeenkin on vuosien saatossa päätynyt pari laatuyksilöä ja saamme kuulla kavalkadin suuria sonaatteja esitettynä Érardin huippuvuosien edustajalla. Koskettimiston ääressä esiintyvät eri vuosikymmenten Maj Lind -menestyjät. Tiina Karakorpi taituroi Maier-Röntgenin, Piotr Pawlak Chopinin ja Lisztin sekä Irina Zahharenkova Henselin parissa. Joukkoon liittyvät Kamus-kvartetista viulisti Terhi Paldanius ja sellisti Petja Kainulainen. 

Konserttiesittely klo 18.00

Liput 15–35 € + tilausmaksut (alk. 1,50 € / tilaus www.lippu.fi)

Ohjelma:

Fanny Hensel: Sonaatti g-molli (Zahharenkova)
Frédéric Chopin: Sonaatti pianolle ja sellolle g-molli, op. 65 (Kainulainen ja Pawlak)

****

Amanda Maier-Röntgen: Sonaatti viululle ja pianolle h-molli (Paldanius ja Karakorpi)
Franz Liszt: Sonaatti h-molli (Pawlak)


Helsinkiläinen pianisti ja musiikin tohtori Tiina Karakorpi esiintyy säännöllisesti solistina ja kamarimuusikkona. Sibelius-Akatemiassa opiskellut Karakorpi on täydentänyt opintojaan Edsbergin musiikkikoulussa, Accademia Internazionale Musicale di Romassa sekä European Chamber Music Academyssa. Kilpailumenestystä Karakorpi on saavuttanut muun muassa Maj Lind -pianokilpailussa ja Vanna Spadafora -pianokilpailussa Italiassa. Hän on esiintynyt niin Tapiola Sinfoniettan ja Vatikaanin orkesterin solistina kuin useilla musiikkifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Karakorpi soittaa säännöllisesti eri kamarimusiikkikokoonpanoissa kuten KAAÅS-triossa sekä viulistien Mirka Malmi ja Linda Suolahti kanssa.

Piotr Pawlak nousi suomalaisten tietoisuuteen voitettuaan kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun vuonna 2022. Monissa muissakin kilpailussa menestystä saavuttanut puolalaispianisti on esiintynyt laajalti Euroopassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Georgiassa sekä Kiinassa. Hän on esiintynyt Suomen Radion sinfoniaorkesterin, Länsi-Böömin ja Ningbon sinfoniaorkestereiden sekä Puolan filharmonisen kamariorkesterin ja Varsovan kansallisen filharmonisen orkesterin solistina. Vuonna 2014 hänet palkittiin Krystian Zimermanin rahoittamalla opintostipendillä. Pawlak opiskelee myös orkesterinjohtamista ja hän soittaa myös urkuja, lisäksi hänellä on maisterin tutkinto pääaineenaan matematiikka.

Irina Zahharenkova esiintyy pianistina, fortepianistina ja cembalistina. Nämä kosketinsoittimet johtavat hänet luontevasti eri aikakausien musiikin äärelle. Virolaissyntyinen Zahharenkova on kysytty festivaalien vieras, kamarimuusikko ja monien orkesterien solisti. Hän on konsertoinut Ruhrin pianofestivaalilla sekä Mendelssohn-festivaalilla ja soittanut Orchestre de la Suisse Romanden ja Israelin filharmonikoiden kanssa. Zahharenkova on palkittu useissa kansainvälisissä kilpailuissa. Menestys Leipzigin Bach-kilpailun ja Prahan kevään kaltaisissa mittelöissä on tuonut hänelle runsaasti esiintymiskutsuja. Zahharenkova on tehnyt useita levyjä, kuten sarjan Mozartin sonaatteja sekä J.S. Bachin partitat sisältävän levyn. 

Kamarimuusikkous ja Kamus-kvartetissa soittaminen on keskeisessä asemassa sellisti Petja Kainulaisen ammatillisessa toiminnassa. Paljon konsertoivalla kvartetilla on käynnissä mittava äänitysprojekti, joka käsittää kaikki Beethovenin kvartetot. Ensimmäinen levy julkaistaan tänä vuonna. Yhtye on myös Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja. Kainulainen on toiminut vuodesta 2012 sellonsoiton ja kamarimusiikin lehtorina Espoon Musiikkiopistossa ja hän opettaa myös Sibelius-Akatemiasa sekä Centria-ammattikorkeakoulussa. Hän kuuluu myös Kino Soi!-konserttisarjan taiteelliseen suunnittelutyöryhmään. Kainulainen soittaa Suomen Kulttuurirahaston Claude-Augustin Miremont -sellolla (1883).

Terhi Paldanius on halunnut kuusivuotiaasta asti soittaa viulua ammatikseen, eikä sitä ennenkään unelmoinut mistään muusta. Paldanius on opiskellut muun muassa Päivyt Mellerin ja Tero Latvalan johdolla. Ennen äidiksi tuloaan Paldanius ei koskaan laittanut ruokaa, mutta nyt hän on joutunut ryhtymään myös siihen. Hänellä on kuitenkin yksi ehdoton periaate: hän ei suostuisi soittamaan Sibeliuksen Voces Intimae -kvarteton hidasta osaa keidenkään muiden kuin Kamus-kvartettilaisten kanssa. Paldanius on harrastanut alttoviulun soittoa. Jussi Tuhkanen ja Paldanius eivät kuitenkaan toistaiseksi ole ajautuneet riitoihin siitä, kuka Kamus-kvartetissa saa soittaa alttoa.

Edellinen
Edellinen
19. syyskuuta

Severin von Eckardstein

Seuraava
Seuraava
21. syyskuuta

Mozart!